Intressant fakta

Även om man inte har spelat bingo i Sverige mer än i 50 år så har spelet anor sedan 1500 talet. Det sägs att man i Italien spelade ett spel som hette ” Lo Giuoco del Lotto D’Italia”. Detta var ett lotteri, som finns än idag i Italien, och som anses vara föregångaren till det bingospel vi spelar idag.

Även i Tyskland har man funnit kopplingar till ett spel från 1800 talet. Här utvecklades ett spel som var ämnat för att lära barn att läsa och räkna. Spelet påminner mycket om bingo men det är inte klarlagt om det är ett av föregångs-spelen till Bingo, på samma sätt som det italienska lotteriet.

I USA har spelat funnits lite längre än i Sverige. Bingon introducerades i delstaten Georgia, på ett nöjesfält, och vidareutvecklades av en amerikan, Edwin S. Lowe , till att bli det spel vi har idag. Bingospel är mycket stort i USA än idag och används ofta av kyrkor för att ordna insamlingar, precis som insamlingar anordnas av idrottsföreningar i Sverige. I USA gick spelet först under namnet Beano. Slutligen namnändrades detta till Bingo och ungefär samtidigt började bingospelet få fotfäste i även i Sverige.

Det första svenska bingospel som anordnades skedde i Skåne, av en idrottsförening. Bingo är något som under dess levnadstid i Sverige har engagerat just idrottsföreningar och i landet runt arrangerades bingospel av de lokala föreningarna som finns ute i landet. Förr i tiden var arbetet kring bingo ideellt och vinsterna kunde lika gärna vara ett kilo kaffe eller någon korg med godsaker. Överskottet som föreningen fick av att de arrangerade bingo gick till föreningens kassa och bidrog till inköp av lagtröjor eller resor för bortamatcher. Idag spelas bingo i stort uteslutande om pengar, både i bingohallarna och på nätet.

Det riktigt stora genombrottet för bingo i Sverige kom med loket och Bingolotto, som sändes på tv. Bingolotto hade både resor, presentkort och pengar som vinster och överskottet av intäkterna fördelades ut på svenska idrottsföreningar. Bingolotto drog miljonpublik som mest och ingen glömmer säkert de spännande dragningarna som fick hela Sverige att stå stilla på lördagskvällarna.

Med stor draghjälp av bingolotto så har nu bingon istället hittat ut på Internet och här kan man idag finna massor av bingohallar som erbjuder olika bingospel och vinstplaner. I Sverige finns ett flertal stora bingohallar på nätet som blivit mycket populära och som lockar fler och fler till att delta i detta folkliga sällskapsspel.

Allt om bingo
Välkommen till Bingofeber.se!
Här hittar du massa intressant fakta om bingo. Hoppas du hittar det du söker!
/Bingofeber.se crew